Què és dàlmates amb ales

Bé dàlmates amb ales és un blog i altres coses que aniran afegint-se per tal que els lectors habituals de literatura en valencià tinguen un referent lliure de posicionaments polítics i econòmics.

És fàcil explicar el posicionament polític, sobretot en els temps en els quals ens ha tocat viure i comptant amb l'estat actual de la nostra llengua; per la qual cosa recolzem plenament les reivindicacions de Lo Rat Penat.

Econòmicament és més difícil d'explicar. Bé, la majoria d'editorials que publiquen en valencià, ja no reben originals si no han guanyat abans un premi. Premis en els quals els jurats són persones que ja han guanyat un premi. La maquinària publicitària comença a menejar-se i els llibres es publiquen en molts i diferents canals, televisió, booktubers i d'altres amb diners d'aquestes pròpies editorials. I millor no parlem de l'estafa de les editorials d'autoedició. En definitiva, tota aquesta endogàmia editorial té com a resultat: la mort de la nostra llengua. No hi ha lloc per a artistes novell que no siguen apadrinats per les grans editorials, aquestes a més obliguen a vendre els seus llibres als col·legis i instituts i mai fan una enquesta de satisfacció entre els usuaris finals. A la fi els alumnes rebutgen tota mena de literatura, perquè des de ben xicotets estan engolint tot aquest producte pseudoliterari mercantilista i no és només que tinga un regust amarg, desfaça't, obsolet i que no connecta amb ells; sinó que a més sempre té el mateix sabor. En definitiva, són les mateixes editorials amb les seues pràctiques endogàmiques les que estan matant la nostra llengua des de dins.

La solució, hui en dia tenim la possibilitat d'escoltar altres veus. Aquest blog naix amb aquest esperit. Aniré comentant i desgranant els meus llibres, els meus projectes i també tots aquells que m'arriben o trobe pel camí, soc lector compulsiu així que espere que disfruteu de les meues lectures. Recordeu que les paraules són com les taques d'un dàlmata, però d'un dàlmata amb ales. Cal no tallar les ales o com el dalmaci, el valencià desapareixerà.

Comentaris

Entrades populars